Un sistema per monitoritzar remotament el camp, premiat a Sant Miquel

set. 28, 2019 | Fires

Un sistema integral per monitoritzar el camp remotament, que facilita la gestió i l’anàlisi dels cultius de forma àgil i senzilla, presentat per Vunkers IT Experts, ha guanyat el 23è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, convocat per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i de l’Eurofruit al qual han concorregut 12 equips (Fotos: Fira de Lleida).

El segon premi ha estat per a una recol·lectora de safrà presentada per Industrial Zimcamatic System SL, mentre que et tercer premi ha recaigut en una màquina agrícola autopropulsada per a càrrega i transport de palots d’Argilés Disseny i Fabricació SL.

L’equip guanyador, el sistema integral Agrovunkers composat de software i hardware, permet a l’agricultor obtenir dades de sensors propers (estació agroclimàtica, de sòls i cultius) i de sensors remots (imatges multiespectrals i tèrmiques), fer l’anàlisi i interpretació de la informació d’una forma còmoda i senzilla, i aporta pronòstics i recomanacions que faciliten la presa de decisió agronòmica a nivell de parcel·la i explotació agrària. Per la seva part, la recol·lectora de safrà marca I.Z.S, model Crocus Famili, consta de rodes traccionades, molinet giratori, motors elèctrics i és manejada per un sol operari. L’empresa ha presentat un primer prototipus funcional, que millora sensiblement el procés manual de recol·lecció.

Finalment, la màquina agrícola autopropulsada hidrostàtica marca Argilés, model AF-PP 2020, per a la càrrega i transport de palots (bins), permet carregar fins a 15 palots apilats a tres alçades (5×3) o bé 12 palots (4×3), amb la possibilitat d’ajustar-se a diferents dimensions estàndards.

L’objectiu del guardó és premiar les innovacions tecnològiques de la maquinària agrícola i de la indústria agroalimentària i la seguretat per als usuaris. Així, en la valoració dels equips presentats han estat considerats els avenços en el disseny i la concepció de la màquina i de l’equip, l’ús de nous materials, les aplicacions innovadores d’automatismes, les tècniques de visió artificial, la robòtica i l’adopció de criteris d’enginyeria concurrent i els avenços en solucions innovadores destinades a aplicar la reglamentació vigent sobre mesures de seguretat de les màquines.

El jurat l’integraven membres del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida; Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Departament d’Empresa i Coneixement; Estació de Mecànica Agrícola del Ministeri d’Agricultura; Estació Experimental de Lleida de l’IRTA; Departament d’Enginyeria Agroforestal de la Universitat de Lleida (UdL); Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Secretaria del Comitè UNE 68 ‘Tractors i Maquinària Agrícola’; Federació d’Empresaris Metal·lúrgics de la província de Lleida (FEMEL); Clúster Català dels Mitjans de Producció Agrícola (FEMAC), i Associació Nacional de Maquinària Agropecuària, Forestal i d’Espais Verds (Ansemat).