Arrenca amb èxit de participació la Setmana Bio

oct. 21, 2019 | Notícies

Dissabte 19 d’octubre ha començat una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que ha comptat amb una àmplia participació arreu del territori. L’esdeveniment, que tindrà lloc fins al 27 d’octubre, compta amb unes 250 activitats que es desenvoluparan per tota Catalunya promogudes pels agents del sector mateix.

La iniciativa, coorganitzada pel Departament d’Agricultura i l’Associació Vida Sana, vol promoure l’agricultura biològica i l’alimentació sana.

En el marc de la Setmana Bio, dilluns 21 al matí ha tingut lloc el lliurament del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica (EAAE) 2019, en què han participat 23 centres educatius de tot Catalunya. En aquesta setena edició del guardó, el primer premi ha estat per a l’Institut de Miami Platja de Tarragona amb el projecte Hort-galliner escolar (a la fotografia interior). El segon premi ha estat atorgat a l’Escola Vidal i Abad de Vilaller i a l’Institut del Pont de Suert, amb el projecte Cultivem el futur i el tercer premi ha estat concedit a l’Institut Pla Marcell de Cardedeu amb el projecte El pla més saludable.

La Generalitat de Catalunya i l’Associació Vida Sana van crear aquest premi l’any 2013 amb l’objectiu de reconèixer i donar suport a l’esforç que realitzen els centres educatius catalans que duen a terme actuacions i projectes relacionats amb l’agricultura i l’alimentació ecològica, com ara l’establiment d’horts escolars ecològics, el desenvolupament d’activitats docents destinades a donar a conèixer els aliments ecològics, i fins i tot la implantació d’experiències d’introducció d’aliments ecològics en els menjadors escolars.

Des la primera edició, 265 centres educatius catalans s’han presentat als premis amb projectes relacionats amb l’agricultura i l’alimentació ecològica.

El lliurament dels premis coincideix amb la SetmanaBio per l’Alimentació Ecològica, dins del seu apartat dedicat al món educatiu anomenat SetmanaBio a l’Escola, que ofereix un conjunt d’activitats adreçades a l’àmbit escolar i educatiu, organitzades pels centres educatius catalans i per altres entitats promotores del país.

El lliurament d’aquesta edició del Premi s’ha dut a terme a l’Escola La Sardana de Badia del Vallès, centre que va guanyar l’anterior edició d’aquest guardó amb el projecte Estima’t l’hort, realitzat per l’alumnat de tot el centre. Abans de l’acte de lliurament, els alumnes que van participar en aquest projecte l’han explicat als assistents, que l’han pogut conèixer de primera mà, així com les instal·lacions de l’escola.

El premi EAAE està impulsat pels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, d’Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb l’Associació Vida Sana i la col·laboració de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i l’editorial Graó.

Aparador de la producció eco

La Setmana Bio es va crear l’any 2012 per dotar el sector ecològic d’una eina de promoció i amb l’objectiu de poder informar sobre les bondats i les virtuts d’aquest sistema de producció i promoure el consum dels productes ecològics; en la creació inicial, va participar-hi el sector mateix, reunit en una taula d’entitats promotores, amb la qual es va acordar quin en seria el millor format i moment de celebració. El Departament s’encarrega de la gestió i l’organització de l’esdeveniment, que a partir d’enguany compta també amb la participació de l’Associació Vida Sana, que s’incorpora a l’organització. Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors.

Així, el programa de la Setmana Bio es nodreix d’activitats proposades i realitzades pels actors interessats mateixos, fonamentalment operadors ecològics, però també d’altres promotors, com ara entitats i organitzacions, administracions locals, biblioteques, restaurants, etc.

A més, els centres educatius també han proposat activitats perquè s’incloguin a la Setmana Bio a l’escola. Durant aquesta setmana, també es lliurarà el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, adreçat a reconèixer i incentivar projectes i línies de treball de centres eductius relacionades amb l’agricultura i l’alimentació ecològiques.

Tastos, xerrades, promocions comercials i altres actuacions completen un programa en què es poden trobar formes variades de coneixement del producte ecològic i dels seus artífexs, i també gaudir-ne. Trobareu informació de totes les activitats que es duran a terme al web de la Setmana Bio: https://setmanabio.cat.

La Setmana Bio compta a més amb la implicació dels departaments d’Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat, i també de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).