Acord històric entre la Xina i la UE per a protegir indicacions geogràfiques

nov. 7, 2019 | Notícies

La Unió Europea (UE) i la Xina han enllestit les negociacions de l’acord bilateral per protegir de les imitacions i de la usurpació cent indicacions geogràfiques europees a la Xina i cent indicacions geogràfiques xineses a la UE. S’espera que aquest acord històric creï avantatges comercials recíprocs i un augment de la demanda de productes d’alta qualitat per part de totes dues bandes.

Arran del compromís assolit a l’última cimera celebrada entre la UE i la Xina el mes d’abril del 2019, aquest acord és un bon exemple concret de la cooperació entre la Unió Europea i la República Popular de la Xina i reflecteix l’obertura i l’adhesió de totes dues parts a les normes internacionals com a base de les seves relacions comercials.

«Aquest acord és una bona mostra del nostre compromís de col·laborar estretament amb els nostres socis comercials internacionals, com ara la Xina, i representa un triomf per a totes dues parts perquè enforteix la nostra relació comercial i beneficia els sectors agrícola i alimentari i els consumidors europeus i xinesos alhora», ha assenyalat el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan.

Cal dir que la Xina és la segona destinació de les exportacions agroalimentàries de la UE, el valor de les quals va ser de 12.800 milions d’euros entre el mes de setembre del 2018 i el mes d’agost del 2019. També és la segona destinació de les exportacions europees de productes protegits amb indicacions geogràfiques, que representen el 9%del seu valor, inclosos els vins, els productes agroalimentaris i les begudes espirituoses.

El mercat xinès té un gran potencial de creixement per a les begudes i els aliments europeus perquè la classe mitjana xinesa està creixent força i valora molt els productes europeus autèntics, emblemàtics i de qualitat. A més, té un sistema d’indicacions geogràfiques propi molt ben establert, amb especialitats que ara els consumidors europeus podrien descobrir gràcies a aquest acord.

En la llista d’indicacions geogràfiques de la UE que cal protegir a la Xina hi ha productes com ara el cava, el champagne, la feta grega, el whisky irlandès, la cervesa alemanya Münchener, l’ouzo grec, el vodka polonès, el vi de Porto, el pernil de Parma o el formatge manxec. Entre els productes xinesos la llista inclou, per exemple, la pixan dou ban (pasta de mongetes pixian), l’Anji bai cha (té blanc d’Anji), el Panjin da mi (arròs de Panjin) i l’Anqiu da jiang (gingebre d’Anqiu).

Una vegada enllestides les negociacions, ara cal sotmetre l’acord a la seva aprovació per part del Parlament Europeu i del Consell. Està previst que l’acord entri en vigor abans no hagi acabat l’any 2020. Més endavant, un cop hagin passat quatre anys de la seva entrada en vigor, està previst d’ampliar l’acord incloent-hi 175 denominacions d’indicacions geogràfiques més, europees i xineses. Aquestes denominacions hauran de seguir el mateix procediment de registre que les cent denominacions que ja inclou l’acord, és a dir, avaluació, publicació i recull d’observacions.

La cooperació entre la UE i la Xina en matèria d’indicacions geogràfiques va començar el 2006, i el 2012 va donar com a resultat el registre i la protecció per part de totes dues bandes de deu denominacions d’indicacions geogràfiques, que van assentar les bases de la cooperació actual.