Mesures per a controlar la plaga del bernat marbrejat

nov. 26, 2019 | Notícies

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha informat que està realitzant accions de seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys).

En els dos darrers anys s’ha dut a terme una prospecció d’aquest insecte invasor que ha permès determinar que, de moment, la plaga es localitza en l’entorn urbà i en àrees verdes sense causar danys aparents. En altres indrets d’Europa, on la plaga va arribar fa més anys, ja està provocant greus pèrdues en alguns cultius agrícoles.

El DARP i l’lnstitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) tenen previst continuar realitzant els estudis biològics, i dissenyar estratègies de lluita per a cercar els moments i mètodes més adients per al seu control. A més, la conselleria ha publicat un tríptic informatiu i un pòster adreçat a la ciutadania, on s’explica la biologia de l’insecte i es demana la seva col·laboració.

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. A Catalunya, es va localitzar per primer cop a Girona, l’any 2016. L’any 2017 es va detectar als municipis de Cornellà, Gavà, i l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’any 2018 ja es va trobar als municipis de Bàscara, Cervià de Ter, Borrassà, Figueres, Girona, Quart, Riudellots de la Selva, Badalona, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, i Reus. A finals de setembre d’aquest any, s’ha observat per primera vegada individus en cultius agrícoles de mongetera, tomàquet, i albergínia al Baix Llobregat (Barcelona), i en poma a Ventalló (Girona). Els tècnics de sanitat vegetal han procedit a fer diferents prospeccions per a conèixer l’abast i la distribució en aquestes zones.

Durant els anys 2018 i 2019, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’IRTA, ha dut a terme prospeccions de la plaga. Com a resultat de la feina feta i de la col·laboració dels ciutadans a través de la plataforma Natusfera, es va poder dibuixar un mapa determinant la presència d’aquesta espècie invasora, el qual s’actualitza periòdicament. El recull de les dades de la ciència ciutadana permet conèixer l’evolució de la plaga als municipis, la seva distribució en el territori, i valorar l’impacte de la informació que rep la ciutadania.

Seguiment i accions de control

El DARP ha instal·lat trampes de seguiment en punts on encara no s’ha detectat l’insecte, preferentment en espais verds i propers a zones productores agrícoles. Les comunicacions de la detecció d’Halyomorpha halys en àrees verdes són majoritàriament en el moment de la hibernació de l’insecte i a la primavera, quan surten de la hivernació i es dirigeixen a les plantes.

Pel que fa als cultius agrícoles, una vegada es localitza un individu en aquests, un tècnic del Servei de Sanitat Vegetal, seguint el protocol establert, es desplaça a la zona per a comprovar-ne la presència i també per a fer recomanacions als agricultors. També es facilita la informació a través de les diferents estacions d’avisos fitosanitaris, els tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), i les cooperatives de les zones afectades.

Com a mesures preventives és recomanable instal·lar barreres físiques, com poden ser mosquiteres a les finestres, tapar forats exteriors amb malla, etcètera. Per al seu control, es pot recollir periòdicament els insectes, i fins i tot es pot utilitzar un aspirador. Un cop s’ha capturat els insectes, s’han de treure de la bossa de l’aspirador, i s’han d’introduir en un recipient amb aigua i sabó. Així mateix, no és recomanable realitzar tractaments amb insecticides a les cases.