Catalunya s’endú 15 estatuetes dels premis Porc d’Or 2019

des. 1, 2019 | Notícies

Més de 1.000 professionals de sector porcí es van reunir divendres 29 de novembre a la nit al Palau de Congressos d’Osca (Aragó) en la celebració de la XXVI edició dels prestigiosos premis Porc d’Or a l’excel.lència en la producció porcina.

En el transcurs de l’acte, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), organitzador dels premis, va fer el lliurament de 48 guardons Porc d’Or a un total de 44 granges de porcí pertanyents a 16 províncies i 7 comunitats autònomes, com a reconeixement a la seva professionalitat, esforç i extraordinària tasca.

Catalunya, tot i no endur-se cap dels tres grans premis, ha recollit 15 de les 45 estatuetes restants, igual que l’Aragó, encara que en una granja d’Osca ha recaigut també el premi especial del jurat, el Porc d’Or amb Diamant. Així, les explotacions porcines catalanes han obtingut nou estatuetes (tres ors, quatre plates i dos bronzes) per a vuit granges de Barcelona; tres ors i una plata per a tres granges de Girona; i un bronze per a explotacions de Lleida i Tarragona.

Navarra ha estat la següent comunitat més premiada amb un total de sis Porc d’Or (dues plates i 4 bronzes). A continuació, Galícia, que a més de rebre el premi especial del Ministeri, ha aconseguit tres guardons més: dos bronzes per a dues granges d’Ourense i una plata per a la Corunya. El segueix Castella i Lleó, on al premi especial a la innovació que ha obtingut Burgos, cal sumar una estatueta d’or per a una granja de Zamora i una estatueta de bronze que ha anat a parar a Segòvia. Finalment, tanquen la classificació Castella-la Manxa amb dos ors (Albacete i Toledo); i la Rioja amb dues plates.

Els premis Porc d’Or es concedeixen a les granges que envien periòdicament les seves dades al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), atenent als criteris de Longevitat (LG), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN ). Les granges aspirants pertanyen a cinc categories en funció de el cens a la granja (1a, fins a 200 truges; 2a, de 201 a 500 truges; 3a, de 501 a 1.000 truges; 4a, de 1.001 a 2.000 truges i 5a, més de 2.001 truges). Es nominen vuit granges per cada criteri en cada categoria, el que resulta en un total de 120 nominacions.

En el cas dels premiats, es lliuren una estatueta d’or, de plata i de bronze a el primer, segon i tercer classificat, respectivament, per a cada criteri i categoria, sumant el total dels 45 premis, més els tres guardons especials esmentats anteriorment.