El canvi climàtic ha de ser la primera prioritat del Parlament Europeu

des. 2, 2019 | Notícies

Combatre el canvi climàtic i preservar el medi ambient, els oceans i la biodiversitat ha de ser la principal prioritat del Parlament Europeu, segons un nou Eurobaròmetre.

L’enquesta s’ha dut a terme el passat mes octubre per encàrrec del Parlament Europeu. En el sondeig anterior a les eleccions europees del maig, el canvi climàtic ja era un dels principals motius per votar, especialment pels més joves, però aquesta és la primera vegada que els ciutadans el situen al capdavant de la llista de prioritats.

En el cas de l’Estat espanyol, els ciutadans prioritzen la lluita contra l’exclusió social i la pobresa (el 39% dels enquestats), mentre que el canvi climàtic se situa en tercera posició (36%), superat per la lluita contra la desocupació juvenil i aconseguir la plena ocupació (38%). A la resta d’Europa, una mitjana del 32% situa la lluita contra el canvi climàtic com la principal preocupació, amb les xifres més altes a Suècia (62%), Dinamarca (50%) i Holanda (46%).

L’Eurobaròmetre també pregunta als enquestats quin aspecte, d’entre les problemàtiques mediambientals, és la més urgent. Una majoria dels enquestats (el 52%, que puja al 67% a Espanya) considera que és el canvi climàtic, seguit per la contaminació atmosfèrica (35%), la contaminació marina (31%), la desforestació i l’augment dels residus (ambdues amb el 28%).

Durant el 2019, les protestes juvenils a favor del clima han mobilitzat milions de persones a la UE i arreu del món. Aquest nou Eurobaròmetre mostra que sis de cada deu europeus creuen que aquestes manifestacions tenen un impacte directe sobre la política tant a nivell europeu com en cadascun dels Estats membre. En el cas d’Espanya, les xifres són similars: el 60% creu que té efecte a nivell de la UE i el 58%, al país. Els irlandesos (74%), suecs (71%) i xipriotes (70%) són els més convençuts que aquestes protestes donen pas a mesures polítiques a nivell europeu, mentre que els que menys hi confien són els txecs (42%) i els britànics (47%).

Des de 1973, l’Eurobaròmetre ha mesurat les percepcions dels ciutadans europeus i les seves expectatives sobre la UE. L’empresa Kantar ha recopilat les dades per a aquesta enquesta. El treball de camp es va portar a terme entre el 8 i el 22 d’octubre de 2019 als 28 Estats membre de la UE. La mostra consta de 27.607 enquestats de més de 15 anys que van ser entrevistats cara a cara per portar a terme aquest informe. Les dades i l’informe complet es publicaran el 10 de desembre del 2019.