Nova normativa de la UE sobre pagaments transfronterers

des. 16, 2019 | Notícies

A partir del dilluns 16 de desembre sortiran més bé de preu els pagaments transfronterers en euros que facin els consumidors i les empreses dels estats membres de la Unió Europea (UE) no pertanyents a la zona euro.

Així, la nova normativa de la UE garantirà que tots els pagaments transfronterers fets en euros en aquells estats membres que no pertanyen a la zona euro (Bulgària, República Txeca, Croàcia, Dinamarca, Hongria, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Polònia, Romania i Suècia) hagin de pagar només les mateixes comissions que en el cas dels pagaments nacionals. Això vol dir que, a partir d’ara, es reduiran o suprimiran del tot les comissions que es cobraven per fer pagaments transfronterers en euros.

El vicepresident executiu responsable d’Una Economia al Servei de la Gent, Valdis Dombrovskis, ha manifestat al respecte que “aquesta nova normativa europea permetrà que els pagaments transfronterers en euros que faci qualsevol ciutadà o empresa europeus surtin molt més bé de preu o fins i tot no costin res. Aquest és un molt bon exemple, positiu i concret, dels avantatges que suposa per als consumidors europeus el mercat únic. Per exemple, una família de Romania que vulgui enviar diners en euros al seu fill que s’estigui a París fent un intercanvi Erasmus ja no haurà de tenir en compte cap cost addicional perquè a partir d’ara ja només haurà de pagar la mateixa comissió que per fer una transacció nacional a Romania”.

La Comissió Europea ha assenyalat que estarà molt pendent de la correcta aplicació d’aquesta normativa i es mantindrà en estret contacte amb les administracions nacionals competents per vetllar-hi.

La nova normativa, que es desprèn del Reglament (UE) 2019/518, forma part dels esforços de la Comissió per millorar i abaratir l’accés dels consumidors als serveis financers d’acord amb el que estableix el pla d’acció de serveis financers destinats als consumidors del mes març del 2017. La mesura següent, que es prendrà el mes d’abril del 2020, serà l’aplicació de disposicions addicionals que permetran als consumidors europeus de comparar les comissions per conversió de moneda quan paguin amb la seva targeta en una altra moneda de la UE.