La Fira del Gall ha consolidat les seves novetats amb un èxit d’assistència

des. 24, 2019 | Notícies

La 355a edició de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès ha consolidat l’èxit d’assistència, així com la satisfacció dels visitants. El 21 i 22 de desembre, milers de persones s’han apropat al Parc de Sant Julià. La seva aposta pel Gall del Penedès amb IGP, maridada amb la gastronomia d’alta qualitat i els excel·lents vins de la DO Penedès han refermat la fira novament com un símbol pel territori.

La Fira del Gall ha tancat l’edició d’enguany amb una valoració molt satisfactòria per part de l’organització i dels visitants que, durant els dos dies de la mostra, han pogut conèixer les races d’aviram, les seves característiques i tot el seu procés: de la criança a la degustació. En aquesta edició, el visitant ha puntuat la Fira del Gall amb un excel·lent, un 9 sobre 10, la nota més elevada dels darrers cinc anys.

Les dades mostren que la procedència correspon majoritàriament a Vilafranca del Penedès, amb un 34% del total, tot i que també destaca la de les demarcacions de Girona (4,9%), Lleida (2,6%) i Tarragona (4,2%), així com la consolidació del públic de la província de Barcelona (21,8%). Pel que fa al perfil del visitant, continua sent majoritàriament femení amb un 55% de dones i un 45% d’homes.

La fira consolida les seves populars propostes, com el Mercat d’aviram, la Mostra gastronòmica o el Celler Penedès. Enguany, s’han venut 3.418 tiquets de degustació i, en conjunt, la despesa del visitant se situahat entre els 50 i 60 €.

Apropar la tradició

Una de les novetats més destacades ha estat el 1r Concurs al Millor plat cuinat amb Gall del Penedès. El jurat format per la finalista del programa de TVE, Masterchef Junior, Aina Roglan; l’influencer gastronòmic, Pau López (@factorgastronomic); i el periodista i director de la revista Cuina, Josep Sucarrats ha valorat els plats dels sis restaurants participants en la Mostra gastronòmica.

Després de tastar-los tots, tenint en compte els criteris de gust, textura, aroma i presentació, el jurat ha atorgat el primer premi al Restaurant El Cigró d’Or pel seu Gall del Penedès amb IGP amb paltruc mallart, tòfona negra i cebes. Pel que fa als dos finalistes, s’ha reconegut amb el segon premi el Gall del Penedès amb IGP rostit al forn amb caneló de pera farcit de fruits secs del Restaurant Masia La Torre Del Gall – Can Soler i el Gall del Penedès amb IGP rostit amb poma del Restaurant Sant Jordi Ca La Katy, com a tercer premi.

Una altra de les novetats més rellevants ha estat l’Aula de cuina, ubicada a la plaça de la gastronomia els matins de dissabte i diumenge. Dinàmiques i obertes al públic, les classes han atret més de 250 persones, que han après a cuinar el Gall del Penedès amb IGP a l’estil oriental, marroquí o en escabetx, entre altres varietats. Amb aquesta iniciativa, la 355a edició de la Fira del Gall ha apostat decididament per promocionar la cuina i el producte autòcton del Penedès, més enllà de l’estacionalitat nadalenca.

Reconeixement als criadors

Novament, la Fira del Gall ha comptat amb el Concurs-Exposició de Raça de Gallines Penedesenca Memorial Amadeu Francesch i el Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallins Penedesenca. Enguany, la convidada especial d’aquesta edició ha estat la Gallina Valenciana de Chulilla.

Durant el matí de dissabte 21, s’han atorgat els premis als millors exemplars de cada raça. Aviraut ha estat reconegut per la millor Gallina Negra Tradicional, la millor Gallina Barrada Tradicional i el millor Gall Barrat Tradicional. La Granja Guirigall, ha estat reconeguda amb els premis al millor Gall Negre Tradicional, la millor Gallina Aperdiuada Tradicional i la millor Gallina Blat Tradicional. Al seu torn, la Granja Espitlles ha estat guardonada amb el millor Gall Aperdiuat Tradicional, el millor Gall Negre Millorat i els millors ous de Gallina Penedesenca. Finalment, el premi al millor Gall Blat Tradicional ha estat per Galls Masia Moliner i el reconeixement a la millor Gallina Negra Millorada ha estat per Maria Grau Sogas.

El diumenge 22 al matí, els visitants han pogut gaudir de diferents activitats que emmarcades dins la XXIII Mostra de Bestiari Festiu de Ploma: la plantada del bestiari, enguany dedicada al record de Rafa Cabezas, la cercavila, les ballades de lluïment, i la recollida de xumets de la Gallina Ballarica.