Acord històric per prestigiar el cava

des. 24, 2019 | Notícies

El ple de la Denominació d’Origen (DO) Cava ha aprovat de forma unànime el pla estratègic del cava. L’etapa final d’aquest full de ruta es concretarà en l’aprovació de la modificació del plec de condicions, que recollirà l’aposta per la qualitat, per una major diferenciació dels diferents tipus de caves i establirà un sistema de classificació territorial.

El president de la DO, Javier Pagés, ha afirmat que hi ha “el consens i la unitat del sector” per impulsar un seguit de mesures que reforcen la vinya, la sostenibilitat i els temps d’elaboració, després d’un llarg estudi tècnic realitzat amb el suport de nombrosos experts reconeguts a nivell estatal i internacional.

El ple de la DO en el qual s’ha tancat aquest històric acord està format de forma paritària per representants dels sectors viticultor i cellerer. Es tracta d’un “pla inclusiu” que vol “integrar la gran diversitat d’actors que formen part de la DO Cava”. A més, és una clara aposta per la qualitat en tot el seu conjunt, de la vinya i de l’elaboració, que “posa en valor a tota la cadena d’elaboració i revalora el cava a benefici del consumidor”. Javier Pagés ha manifestat la seva satisfacció per un acord aconseguit per unanimitat que dona visibilitat a la unitat del sector i que suposa “una gran fita”. Malgrat això, s’ha recordat que els treballs continuaran el 2020.

Les dues organitzacions patronals del sector han mostrat la seva satisfacció per l’acord històric segellat. Així, el president de l’Institut del Cava, Damià Deàs, ha afirmat que “la unitat del sector ha fet possible donar un nou gran pas, que és transcendental”. Entén Deàs que l’acord permet “donar confiança i tranquil·litat al sector”. Per la seva banda, el president de Pimecava, Pere Guilera, ha destacat que el nou pla és “una bona decisió estratègica i de futur”.

L’acord assolit persegueix la revaloració del territori i l’origen, reforçant la ja elevada qualitat del cava amb una nova normativa complementària d’altíssim nivell d’exigència qualitativa recolzada per la garantia màxima de certificació pròpia de les denominacions d’origen. Tot per consolidar la qualitat i, alhora, aclarir la decisió de compra, facilitant la identificació de la qualitat de tots els productes. Es busca, així, oferir al consumidor millors criteris d’informació i decisió. A més, s’ha creat un sistema propi de zonificació i ordenació geogràfica consistent i útil per al consumidor.

Valoració positiva de ‘Viticultors del Cava’

Per la seva part, la coalició ‘Viticultors del Cava’, formada per Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès, considera que l’aprovació unànime d’aquestes mesures és una “fita històrica i un pas molt important per al sector vitivinícola” i considera que anar tots a una facilitarà el desenvolupament del pla a partir de l’any vinent.

Tenint en compte l’important estoc de vi base per a cava existent abans de la verema 2019, quantificat en uns 69.000.000 litres, que es podria incrementar fins els 100.000.000 litres després de la verema d’enguany, ‘Viticultors del Cava’ ha recomanat als productors que es faci una poda i un adobat equilibrat de cara a la propera campanya, en la qual és possible que també sigui necessària una regulació a la baixa del rendiment per hectàrea (quilos per hectàrea que es permet entregar als cellers).

La coalició espera que tots els agents implicats, viticultors i elaboradors, siguin conscients i responsables per aconseguir l’escenari desitjat: un equilibri entre l’oferta i la demanda que asseguri un preu del raïm i del vi adequat per a tots.Des de la DO “s’aposta fermament” per incrementar el prestigi del Cava i la promoció del seu consum, atraient a nous consumidors i generant noves ocasions de consum.