UP reclama mesures per reparar les finques i infraestructures malmeses pel Glòria

gen. 24, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) demana a l’administració de l’Estat i a la Generalitat de Catalunya mesures de suport als afectats i la reparació de les infraestructures agràries malmeses pels efectes del temporal Glòria a aquesta comunitat autònoma. En aquest sentit, reclama ajuts per refer les explotacions agràries i infraestructures com ara camins, marges, talussos i instal·lacions de reg que han estat assolades pel pas del temporal.

Uns efectes que, en les darreres hores, s’han fet notar amb especial violència a les comarques gironines desbordant els cabals dels rius Fluvià i Ter i alguns dels seus afluents i inundant camps de conreu, cases i altres espais. Dins d’aquests, un dels cursos castigats per la crescuda ha estat el del riu Orlina al seu pas per Peralada (Alt Empordà), un punt on les riuades no hi són una excepció, ja que en els últims anys, entre d’altres el maig del 2010 i el març del 2011, ja s’hi han produït nombrosos danys. Per això, en aquest cas concret el sindicat demana a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que aquest cop sí sigui sensible a les millores que reclama el territori per resoldre una situació que no és conjuntural, sinó estructural.

A l’espera d’una valoració definitiva que pugui quantificar l’abast real dels danys, el sindicat alerta de greus conseqüències en zones fruiteres de l’Alt i el Baix Empordà (la Tallada d’Empordà, Gualta, Ventalló i Torroella de Montgrí, entre d’altres), a la Garrotxa (principalment a la Vall d’en Bas, fet que hauria de fer replantejar la solució proposada per la nova variant, i considerar la proposta que sempre ha fet el sindicat) i al Pla de l’Estany.

En el cas de la comarca del Gironès, una altra de les zones on el temporal ha deixat greus repercussions ha estat la zona de Vilanna, al terme municipal de Bescanó. En aquest punt, el sindicat denuncia que el desembassament d’aigua provinent del sistema Sau-Susqueda va provocar greus inundacions que es van endur terres vegetals i que van fer malbé diverses hectàrees de conreu, encara per quantificar.

Aquests danys se sumen, a banda de les inundacions amb aigua de mar al Delta de l’Ebre, als registrats en altres punts d’horta com ara al Maresme, on les ventades i l’aigua han malmès hivernacles i infraestructures de reg, o al Pla de Palafolls, on la crescuda de la Tordera va inundar camps tot convertint-los en llot i fent perdre collites. Una situació similar a la viscuda al Baix Llobregat, en municipis com Gavà i Viladecans, on al mal de les inundacions s’hi ha de sumar també el problema endèmic de la dificultat de drenatge d’aigua pluvial cap al mar.

UP ha dit que en tots aquests casos, però, la dimensió real de les pèrdues i les destrosses encara no se sabran fins d’aquí uns dies, un cop s’hagin pogut fer els peritatges corresponents.