Constituït el grup de treball de seguiment del Pla d’Acció del sector tofoner

gen. 24, 2020 | Notícies

El Grup de Treball encarregat del seguiment del Pla d’Acció per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya s’ha constituït divendres 24 de gener, dins dels actes del Trufforum, que se celebra a Vic fins diumenge 26. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) té en marxa una sèrie de mesures per a dinamitzar i millorar la competitivitat i el desenvolupament del sector tofoner. Amb un horitzó temporal de 15 anys (2019-2034), el Pla se centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector: la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).

El Pla treballa tant en l’àmbit de la producció silvestre com el del foment i la millora de les plantacions, així com en la difusió per fomentar-ne el consum. La fira Trufforum és precisament una de les accions previstes en aquest pla. Aquest esdeveniment internacional vol promocionar l’ús responsable de la tòfona europea a les llars i els restaurants, tot educant els consumidors sobre aquest producte.

El Grup de seguiment està constituït per les principals associacions de productors de tòfones de Catalunya, per la Federació d’Empresaris de Bolets i Tòfones (FETRUSE), pel Consorci Forestal de Catalunya, per la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, el Centre de la Propietat Forestal, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La funció d’aquest grup de seguiment és avaluar anualment el compliment de les accions del Pla, així com debatre i proposar sobre les accions a desenvolupar durant els anys següents, i al mateix ser un punt de trobada de tot el sector tofoner català.

Clau per al desenvolupament rural

La temporada de recol·lecció de la tòfona negra (Tuber melanosporum) va del 15 de novembre al 15 de març. És indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny. L’encarregat d’atorgar aquesta llicència que aquesta temporada han rebut 394 tofonaires catalans és el DARP.

Catalunya té un gran potencial per a la producció de tòfona silvestre i, a més, actualment disposa d’unes 1.200 hectàrees destinades al conreu de la tòfona a les seves diferents zones. En la campanya actual es calcula que es podrien recollir uns 1.000 kg de tòfona de plantació. La temporada passada 2018-2019 va ser molt bona i es van recol·lectar en total unes 3,8 tones de tòfona, dels quals 1 tona provenien de plantacions. El preu de la tòfona negra és d’entre 180 i 250 €/kg al mercat del 18 de gener a la Llotja de Vic.

El tofoner és un sector clau per al desenvolupament rural que genera valor a les produccions en moltes zones de mitja muntanya del sector primari on no es poden desenvolupar altres cultius de zones de regadiu d’alta productivitat. Pot arribar a ser estratègic per a l’economia i el desenvolupament social de moltes d’aquestes zones.