Valorats en 11 milions els ajuts pels danys agraris i pesquers del temporal Glòria

gen. 27, 2020 | Notícies

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha valorat en 11 milions d’euros els danys agraris i pesquers del temporal Glòria que la setmana passada va afectar al conjunt del territori català. Les zones més afectades són el Delta de l’Ebre, el Baix Ter i l’horta de la llera de la Tordera.

Dilluns 27 de gener el consell de direcció del Departament s’ha reunit de manera extraordinària a Amposta per analitzar la situació sobre el terreny. Al matí la consellera s’ha reunit amb afectats a Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i Amposta i a la tarda ho ha fet amb representants de regants, arrossaires, muscleres, consells comarcals, ajuntaments i sindicats agraris.

Les visites a zones afectades pel temporal i les reunions han permès analitzar de manera més detallada els danys i decidir ja algunes de les mesures que es portaran a terme. A banda de la valoració econòmica dels 11 milions d’euros que es concretarà a través de línies d’ajuts i préstecs tous, els responsables del DARP també han anunciat que es constituiran de manera immediata unes taules tècniques amb representants del sector que permetran quantificar més exhaustivament els danys en funció dels cultius.

La consellera Teresa Jordà ha explicat que aquestes reunions i trobades han servit per ratificar que “hi ha d’haver accions d’immediatesa absoluta, que algunes ja s’estan duent a terme, i partir d’aquí desplegar-ne d’altres a curt i mig termini”. Moltes de les accions que afecten el Delta es tractaran a la Taula de Consens de l’Ebre en l’àmbit de Govern. Jordà ha volgut defensar el sector primari a l’Ebre perquè “té un rol importantíssim i representa el mateix batec del sud del país, i evidentment, des del Departament el defensarem a capa i espasa”.

Ebre, Tordera i Ter: les zones amb més afectació agrícola i pesquera

Al Delta de l’Ebre, el temporal va afectar 3.330 ha de cultiu d’arròs. També hi ha 35 muscleres malmeses de les badies del Fangar i els Alfacs (31 muscleres del Fangar i 4 dels Alfacs). La crescuda del Ter va inundar unes 12.000 ha de sòl agrícola a la zona del Baix Ter, sobretot de cereal i pomera. A la llera del riu Tordera hi ha 326 ha de conreu afectades a Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera. Els conreus més danyats són l’enciam, la patata, la civada i l’escarola.

El temporal també ha malmès 78 ha de sòl agrícola del Parc Agrari del Baix Llobregat. La pluja també ha malmès camins arreu, que dificulten l’accés a zones de conreu.