El Parlament Europeu aprova les primeres mesures de suport de la UE per la COVID-19

març 29, 2020 | Notícies

Com a part de la resposta conjunta de la UE al brot de la COVID-19, un total de 687 eurodiputats van participar en una sessió extraordinària del Parlament Europeu (PE), el dijous 27 de març, en la que es van recolzar tres propostes urgents contra la malaltia. Foto: PE

Les iniciatives de suport als ciutadans i les empreses enfront de la crisi sanitària van ser adoptades pel ple menys de dues setmanes després de ser presentades per la Comissió. Les propostes aprovades són:

  • La Iniciativa d’inversió en resposta al coronavirus, que canalitzarà 37.000 milions d’euros de fons comunitaris tan aviat com sigui possible als ciutadans, regions i països més afectats per la pandèmia. Els diners es dedicaran als sistemes de salut, les pimes, els mercats laborals i altres parts vulnerables de les economies dels Estats membres. La proposta va ser adoptada per 683 vots a favor, 1 en contra i 4 abstencions.
  • L’extensió del Fons de Solidaritat de la UE per cobrir emergències de salut pública. La modificació posarà a disposició dels països europeus fins a 800 milions d’euros el 2020. Els diners podran utilitzar-se per a assistència mèdica, així com per a mesures de prevenció, control i vigilància de la propagació de malalties. La proposta va tirar endavant amb el suport de 671 eurodiputats, 3 van votar en contra i 14 es van abstenir.
  • Suspensió temporal de les normes sobre franges horàries dels aeroports, per evitar que les companyies aèries operin vols buits durant la pandèmia. De manera temporal, les aerolínies no estaran obligades a utilitzar els trams horaris assignats per a enlairament i aterratge si no volen perdre’ls la temporada següent. La regla de “l’uses o el perds” quedarà en suspens des del 29 de març fins al 24 d’octubre de 2020. La modificació va ser aprovada amb 686 vots a favor, cap vot en contra i 2 abstencions.

Després del vistiplau del PE, només resta l’adopció formal dels canvis per part del Consell. Les mesures entraran en vigor una vegada publicades al Diari Oficial de la Unió Europea en els pròxims dies.