Urgeixen al Govern central a rectificar la desorbitada fiscalitat de la fruita dolça

maig 16, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) urgeix als ministeris d’Agricultura i d’Hisenda a publicar una nova correcció d’errors de l’Ordre HAC/329/2020, de 6 d’abril, per la qual es redueixen per al període impositiu del 2019 els índexs de rendiment net aplicables en el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF per les activitats agrícoles i ramaderes afectades per diverses circumstàncies excepcionals.

El sindicat agrari ha assenyalat que si no es corregeix amb urgència, en el cas de la fruita dolça comportarà, per a les explotacions que tributen per mòduls, “una càrrega fiscal injusta i il.legal en l’IRPF”, que serà entre 4.000 i 6.000 euros més per a una explotació que produeix 500.000 quilos de préssecs i nectarines.

UP ja havia denunciat el 9 d’abril que l’adequació que feia Hisenda només suposava una reducció del 18,91% dels mòduls de l’IRPF en fruita dolça, que passava del 0,37 al 0,30 i que, per tant, no recollia el fet que la pagesia de la fruita està immersa en una greu crisi de preus des del 2014, especialment els productors de préssec i nectarina, ja que de les darreres sis campanyes només han pogut cobrir costos de producció en la del 2016 i la del 2018. A més, “obviava que el 2019 la caiguda d’ingressos que ha patit el sector va ser del 66% en fruita de pinyol i del 40% en fruita de llavor respecte al càlcul dels mòduls tinguts en compte en la situació anterior a la crisi de preus des del veto rus”.

Hisenda tampoc recollia a l’ordre, segons el sindicat, l’increment de costos laborals del 14,11%, l’augment del cost de la mà d’obra del 13,59% arran de l’increment del Salari Mínim Interprofessional, ni l’augment del cost de la Seguretat Social del 17,34%, ni el del cost de l’energia, de més del 15%.

Per tot això, Unió de Pagesos considerava que l’ordre que regula fiscalitat de la pagesia que tributa a mòduls en la declaració de l’IRPF del 2019 “es una burla al sector de la fruita dolça, i recordava que tant les fortes calors de l’estiu passat com la crisi de preus dels préssecs i nectarines i de la poma van provocar preus baixos en origen, així com una minva dels fruits al camp i a les centrals de confecció”.