Pla de xoc per al sector de la flor i la planta ornamental

jul. 5, 2020 | Notícies

La Generalitat de Catalunya posarà a disposició dels sectors de la flor i la planta ornamental un pla de xoc consistent en préstecs bonificats perquè puguin recuperar-se econòmicament dels efectes provocats per la crisi per la Covid-19. Foto: DARP

Així ho ha anunciat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, en el marc d’una reunió amb l’Associació de Viveristes, amb qui ha vistat el Viver Planas, a Púbol (Baix Empordà). El pla consistirà, d’una banda, en línies de crèdit en condicions avantatjoses, que s’articularan a través de l’Institut Català de Finances (ICF). Els interessos seran bonificats íntegrament pel Departament d’Agricultura (DARP), amb 1,5 milions d’euros de fons propis. Aquests préstecs seran a cinc anys, amb una carència d’un any, a euríbor +3%, amb un capital entre 15.000 i 100.000 euros.

D’altra banda, també hi haurà la possibilitat de fer la sol.licitud del préstec a l’ICF, amb un tram límit de 20 milions d’euros, que comptarà amb la garantia del 80% del risc per part del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i d’Hisenda.

Teresa Jordà ha assenyalat que “el sector de la flor i la planta ha estat un dels més tocats per la crisi. L’esclat de la Covid-19 i les mesures de confinament coincideixen en el moment de l’any de més activitat econòmica d’aquest sector, i amb dates assenyalades com Sant Jordi, mesos en els que es pot vendre el 90% del total anual”.

Es tracta d’un Pla destinat a facilitar la liquiditat a autònoms i empreses del sector primari dels sectors de la flor i planta ornamental que hagin estat afectats per la Covid-19. S’hi podran acollir aquelles explotacions agràries dels sectors de la flor i la planta ornamental que justifiquin que han tingut unes pèrdues de facturació superiors al 50% durant els mesos de març, abril i maig de 2020 en comparació amb el mateix període de 2019.

Més de 100 milions d’euros de pèrdues

Les pèrdues econòmiques quantificades a Catalunya en aquest àmbit, amb 389 vivers registrats, es calculen en més de 100 milions d’euros. Aquest sector concentra en aquests mesos de primavera (març, abril, maig i juny) la major part de la seva activitat econòmica.

A Catalunya, aquest sector representa un 14,75% en volum econòmic de la producció vegetal final i el 4,8% de la producció final agrària (any 2017), amb una facturació de 208.589.300,77 euros (2018, +0,7% respecte de 2017 i previsió de -0,5% per a 2019), del que la producció pròpia és 135.262.200 euros (64,8%, 2018).

A més, el sector de la flor i la planta ornamental dona feina a més de 2.000 treballadors directes, és un sector sostenible i ofereix un producte de proximitat.