Bons preus del porcí, tot i la inestabilitat del mercat per la Covid-19

jul. 15, 2020 | Notícies

El responsable nacional del sector porci d’Unió de Pagesos (UP), Rossend Saltiveri, ha valorat que aquest primer semestre del 2020 el balanç econòmic d’aquest sector a Catalunya ha estat positiu, tot i que amb un descens important a partir del març degut a la situació de pandèmia global a causa de la Covid-19. Fotos: Unió de Pagesos

El sindicalista ha exposat, en roda de premsa celebrada a Tàrrega (Urgell), que el marge interanual (diferència entre el cost de producció i el preu de venda) “es manté alt —superant els 0,20 €/kg—, superant, la mitjana de preu de llotja d’1,40 €/kg viu”. Així mateix, ha apuntat que cal tenir en compte que, durant el primer semestre de l’any, tan el preu del pinso com el cost de producció del porcí s’han mantingut estables.

Segons Unió de Pagesos, aquests bons resultats s´han aconseguit ” gràcies a una producció competitiva pel que fa els costos tant en producció, com en sacrifici i elaboració, i també a la capacitat que ha tingut el sector els darrers anys d’obrir-se als mercats d’exportació”. En aquest sentit, el sindicat ha recorda tque prop d’un 70 % de les granges d’engreix catalanes estan integrades i que allò just és que els bons resultats econòmics reverteixin al ramader perquè pugui continuar adaptant-se a les noves normatives.

Pel que fa als reptes del sector, “el principal, és aconseguir conscienciar al sector de la necessitat d’augmentar el cens de mares per no dependre de garrins importats, tenint en compte el risc sanitari que comporta la importació de garrinsper engreixar-los aquí, ja que el moviment d’animals és una amenaça sanitària constant i que portarà repercussions al productor estatal”. Així, Unió de Pagesos ha remarcat la necessitat urgent de controlar la població de porc senglar —i reduir-ne la sobrepoblació actual a Catalunya— pel risc de propagació de la pesta porcina africana (PPA).

A més, el sector porcí s’ha d’adaptar a les noves exigències normatives del Reial decret d’ordenació porcina, publicat al febrer, i del Decret de fertilització, aprovat ara fa un any. El Reial decret d’ordenació porcina regula noves exigències relacionades amb la sanitat, el benestar animal, la higiene, la bioseguretat i el medi ambient, a través de la implantació d’un sistema de gestió integral (SIGE). Per exemple, determina que les granges amb una capacitat superior a 120 unitats de bestiar major [UBM] han de determinar quines mesures prenen per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i amoníac en l’àmbit de la granja i de la gestió de les dejeccions.

Noves condicions d’aplicació de les dejeccions ramaderes

Pel que fa al Decret de fertilització, el sector ha valorat l’esforç de les granges per adaptar-se a les noves condicions de gestió i d’aplicació de les dejeccions ramaderes (sistemes d’elevada uniformitat, la substitució del ventall per altres sistemes alternatius, el conductímetre, els terminis d’incorporació al sòl…); una adaptació que les granges més petites, amb cisternes de capacitat inferior a 15 m3, tenen marge per fer fins al 21 de febrer del 2021.

Amb tot, UP ha considerat que cal que el Departament d’Agricultura faci costat als ramaders i destini els recursos necessaris per desenvolupar sistemes de tractament de les dejeccions ramaderes per facilitar, així, el compliment de les exigències ambientals i la viabilitat de les inversions que comporten. Per últim, el sindicat ha ressaltat el fet que el 95 % de la pagesia obligada a presentar la declaració anual de nitrogen (DAN) el 2019, hagi complert.