Què hi fa un sommelier al Guirigall?

set. 1, 2020 | Opinió |

Atzars de la vida m’han dut aBellver de Cerdanya. Una vegada allí he quedat amb uns amics autòctons per anar a fer ‘el got’; un cop he fet la típica pregunta –copa de vi o cervesa?– els meus amfitrions han respost a l’hora: vi! I llavors han afegit: no saps que al Guirigall (un dels bars típics de tota la vida en aquesta població) ara hi ha un Sommelier? – i dels bons, afegeixen en veu baixeta-.

Donada la tradició vitivinícola d’aquesta comarca (això cal llegir-ho en to irònic) he pensat… Que carai hi fa aquí un Sommelier? I llavors, entre ampolles de vi i conversa molt agradable i plàcida, hem quedat per l’endemà amb el responsable per fer-li una mica d’entrevista i si em vol explicar que l’ha dut per aquestes a terres a desenvolupar la seva passió.

En Sergi Figueras va aterrar a la Cerdanya l’any 1999 després d’estudiar Hoteleria a Barcelona, per treballar a la coneguda Torre del Remei (Bolvir) durant uns cinc anys i on coneix un Sommelier francès que l’hi va ‘obrir els ulls’ al món de l’enologia. L’any 2010 entra en contacte amb conceptes molt vigents actualment com són ‘Biodinàmica’ o ‘Vins Naturals’ gràcies a ‘ensopegar’ amb Comerç24 (restaurant amb una estrella Michelin, Barcelona) i després el trobem tres anys treballant de Sommelier a l’Hotel Vela (Barcelona). L’any 2011, animat per la Dolors –la seva parella Cerdana- es presenta al Concurs de Sommeliers i queda segon de Catalunya i també d’Espanya; l’any següent -2012- es torna a presentar i aquest any queda primer a tots dos. Llavors decideix deixar-ho perquè, com diu ell mateix, ‘ja només podia baixar i millor deixar-ho en el millor moment’.

Un dia de 2014 a casa de l’Agustí Torelló, després de molt de temps voltant caves i cellers, decideix engegar un projecte anomenat THUNDER WINE MAKERS, un projecte que reuneix la passió pel vi i pel rock i que té per finalitat fer vins a mida per a cada client.

I que vol dir això? Doncs en Sergi m’explica que gràcies als coneixements i contactes, seus i del seu soci – Antonio Lopo-, poden elaborar vins exclusius, adreçats específicament per a cada espai, local, negoci, iniciativa, restaurant, etc… amb tirades exclusives i segons els requisits escaients per a cada client, però que seran vins que no es repeteixen i que no tindrà ningú més. Recullen la demanda del client i treballen directament amb els productors per aconseguir cupatges inèdits i personalitzats, que permeten que les experiències de maridatge siguin úniques, gràcies a les combinacions de varietats, botes i processos que sol ells són capaços d’aconseguir, sigui amb mètodes clàssics sigui afegint innovacions com són les àmfores o la porcellana com a recipients on fer les criances.

Rioja, Rueda, Penedès, Montsant Priorat o Rías Baixas, són algunes de les D.O. amb les que treballen i en les que fan vins propis, amb caràcter, o com diu en Sergi ‘vins que facin saliva’ i que esdevinguin ‘vi de casa’ – i no ‘vi de la casa’- perquè tots tenen una impromptu pròpi; el 90% són fets amb vins catalans. Alguns restaurants de Barcelona o d’altre prestigiosos per Catalunya que ja han tingut ocasió d’oferir els seus productes.

El desembre de 2019 agafa la gestió d’aquest conegut local de Bellver (que feia cinc anys que era tancat) més aviat pensant en la vessant de local nocturn, però ‘gràcies’ a l’afectació del Coronavirus es veu obligat a repensar el local i es reinventa com a Vermuteria…amb el vermut clàssic de bóta, vingut d’un celler de Batea (Terra Alta) i productes de Km 0 , i alhora, Bar de Vins amb botiga i celler-degustació, dues iniciatives úniques a Bellver de Cerdanya. És aquí on es poden trobar els 9 vins ‘propis’ de THUNDER més aquells que provenen dels cellers amb els quals treballen. Tota una experiència enològica molt recomanable – i exclusiva- al cor del Pirineu. Us ho perdreu?

Frederic Bosquerol, soci d’Agroprés