Càtedra universitària per lluitar contra el malbaratament alimentari

set. 7, 2020 | Notícies

Mercabarna ha decidit crear una càtedra universitària dedicada a estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentarien les baules de la producció i la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària. Foto: Mercabarna

La Universitat Politècnica de Catalunya(UPC), a través de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EABB), serà l’encarregada, conjuntament amb Mercabarna,de dur a terme el projecte, en haver guanyat el concurs convocat entre universitats públiques catalanes. La càtedra, que rebrà el nom de ‘Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari’,tindrà un pressupost de 30.000 euros anuals i una durada de 3 anys prorrogables.

El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, ha manifestat que “amb aquesta càtedra, Mercabarna fa un pas més en la lluita contra el malbaratament alimentari i es complementen la resta d’iniciatives que hem posat en marxa en els darrers anys”.

5 eixos estratègics

Els seus objectius s’articulen en torn a 5 eixos estratègics:

  • Diagnosi i Estudi– S’identificaran i establiran indicadors que permetran quantificar les pèrdues i el malbaratament alimentari en les baules de la cadena alimentària de la producció i la distribució majorista i detallista. També s’investigaran línies innovadores per crear noves maneres de potenciar l’aprofitament alimentari.
  • Bones pràctiques– Es crearà un decàleg de bones pràctiques per a la prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament en les baules esmentades de la cadena alimentària.
  • Punt de trobada– Es crearan sinèrgies, aliances i punts de trobada amb actors clau dels sectors implicats en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari.
  • Formació i transferència– Es transferirà coneixements i formació per assolir el màxim aprofitament alimentari possible.
  • Comunicació i sensibilització– Es divulgarà i sensibilitzarà sobre la prevenció i reducció de les pèrdues, el malbaratament i l’aprofitament alimentari.

L’equip de la càtedra

Dins de la Universitat Politècnica de Catalunya, la càtedra recau en professors de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes (EEABB), amb què Mercabarna porta anys treballant conjuntament en diferents àmbits de la recerca i la formació.La direcció de la càtedra correrà a càrrec del catedràtic, Josep Ma Gil, professor d’Economia Agrària de l’UPC i director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA),que portarà l’Àrea de Recerca. La subdirecció de Formació recaurà en Anna Gras, doctora en Enginyeria Agrònoma i directora de l’EEABB. El professor Eduard Hernández, doctor enginyer agrònom i expert en Indústries Alimentàries, portarà la part de Tecnologia i recerca de solucions tecnològiques al malbaratament.