Tot i la voluntat dels organitzadors fins a darrera hora, l’evolució de la pandèmia i la conseqüent incertesa generada en el sector empresarial han desaconsellat mantenir el plantejament clàssic d’ambdós certàmens i optar per l’opció on-line. Foto: Fira de Lleida
La Fira Agrària de Sant Miquel i Eurofruit, que se celebrarandel 24 al 27 de setembre, viuran enguany la seva edició més atípica, sense expositors físics i ‘reconvertits’ en un certamen digital que oferirà un catàleg d’expositors on-line, promocionat a través de les xarxes, i diverses activitats tècniques a través d’Internet, com ara jornades i conferències (es mantindran excepcionalment alguns actes presencials). La Comissió Delegada de la Fundació Fira de Lleida, “tot i l’ingent esforç tècnic, econòmic i humà” dut a terme per la Institució firal per celebrar el saló, ha pres aquesta decisió després d’avaluar la situació actual amb profunditat i de sondejar el sector, que veu amb incertesa l’evolució de la pandèmia i les mesures que puguin prendre dia a dia les autoritats sanitàries.
Jaume Saltó, president de la Comissió Delegada de la Fundació Fira de Lleida i de la Cambra de Comerç de Lleida, ha explicat que els patrons de la Fundació Fira de Lleida ha conclòs que, malgrat assolir un 85% de superfície d’exposició reservada durant l’estiu, la incertesa provocada per la conjuntura sanitària en el sector no permet garantir una fira amb els continguts i la massa crítica de visitants adients. Saltó ha assenyalat que la situació sanitària a data d‘avui genera molts dubtes i que, davant un futur proper poc clar, en la darrera setmana moltes firmes han mostrat reticències a exposar. Així mateix, ha lamentat també la pèrdua de l’impacte econòmic positiu que la Fira de Sant Miquel i Eurofruit generen sobre el territori, valorat en uns 8 milions d’euros en sectors tan castigats com els serveis per a fires (muntatge d’estands, seguretat, etc.) l’hoteleria, la restauració, els transports o el comerç, entre altres.
En relació a l’organització de l’edició d’enguany, els representants de Fira de Lleida han explicat que durant el primer semestre de l’any van tenir lloc la tasca comercial de Fira de Lleida i la contractació de l’espai per part de les empreses (assolint l’esmentat 85%), les quals van contractar amb la voluntat d’assistir a la fira però amb la incògnita de l’evolució de la pandèmia i la situació real al mes al setembre. El 22 de juliol el Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) va aprovar un pla específic per a les fires, i el mes d’agost Fira de Lleida va treballar sota pressió i incertesa buscant i contactant amb proveïdors tecnològics que permetessin complir la normativa i celebrar la fira amb garanties, i es va redefinir i adaptar tot el certamen al nou protocol.
El 2 de setembre es va presentar a la Comissió Delegada de Fira de Lleida el pla de fira i es va aprovar la celebració del saló amb les mesures adoptades per garantir el compliment de la normativa del Procicat, i a continuació es va informar de les característiques del nou plantejament del saló al sector, el qual ha manifestat les seves inquietuds i temors davant la situació present i futura de la pandèmia i s’ha qüestionat la viabilitat de la fira presencial amb les mesures exigides pel Procicat.
Les institucions integrants del Patronat de la Fira de Lleida reiteren que, davant la situació econòmica generada per la pandèmia de la Covid-19, durant aquests mesos s’ha fet un gran esforç per poder celebrar l’edició d’enguany de Sant Miquel i d’Eurofruit amb les màximes garanties de seguretat, considerant aquests salons com una palanca de reactivació econòmica i generació de confiança empresarial, així com un signe de la progressiva tornada a la normalitat. En aquest sentit, estava previst implementar un sistema d’avantguarda amb Intel·ligència Artificial per assegurar el compliment i la traçabilitat de les mesures fixades al pla d’acció del Procicat i garantir la seguretat de visitants, d’expositors i d’organitzadors.
Activitats via streaming i algún acte presencial
Malgrat tot, Fira de Lleida considera que, més enllà de les limitacions d’aquesta solució, cal celebrar la Fira de Sant Miquel en aquest format bàsicament digital per mantenir com a mínim l’important paper de plataforma de formació i informació que té el saló des de fa dècades i “per respecte” a les entitats que han treballat en els darrers mesos per organitzar activitats tècniques per a aquesta edició. En aquest sentit, el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha anunciat que s’han programat ja diverses activitats en format digital, que es podran seguir viastreaminginteractuant via xat i que després quedaran penjades per a possibles consultes posteriors.
La innovació per assolir l’eficiència,les estratègies de futur per al sector agroalimentari, el paper de Lleida com a referent d’innovació agroalimentària sostenible,les claus perpromocionar l’oli a Internet i les noves normes de comercialització,la fertilització agrícola amb la fracció líquida dels purins, i les oportunitats i obstacles per a l’exportació de fruita a tercers països són alguns dels temes que es tractaran en les jornades, missions comercials i presentacions que es dtant a terme.
També hi haurà algun acte de caire presencial, com la visita de la missió empresarial comercial bielorussa (amb reunions de negoci i una presentació empresarial). En aquesta visita de la delegació de l’ex-república soviètica destaca la incorporació de la prestigiosa empresa productora de tractors MTW, la cinquena en importància del Món en el seu sector, i que es presenta “oficialment” a Lleida com a porta d’entrada per a la seva comercialització a l’Estat espanyol i al sud d’Europa. Igualment tindrà caràcter presencial, el 25 de setembre, el lliurament del 49è Premi del Llibre Agrari i el 5è Premi de l’Article Tècnic Agrari, dotats amb 4.000 euros que s’organitzen anualment en el marc del saló lleidatà. Les activitats presencials es faran a La Llotja de Lleida i a la seu del Magical Media.