El Govern presenta el projecte de modernització del reg dels Canals d’Urgell

oct. 24, 2020 | Notícies

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonés, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han presentat oficialment a Mollerussa el projecte de modernització del reg dels Canals d’Urgell, que forma part dels projectes transformadors del Departament d’Agricultura, dotats amb més de 3.000 milions d’euros, per a transformar en els propers anys el món rural i el sector agroalimentari, inclosos dins delPla de reactivació econòmica i protecció socialdel Govern.

L’import total previst d’inversió en la modernització dels Canals d’Urgell, incloent el reg en parcel.la, se situa al voltant de 1.350 milions d’euros,i tot que el calendari definitiu no està tancat, el Departament d’Agricultura ja té en marxa els primers 4 projectes, la redacció dels quals acabarà a finals de 2021, ipermetran iniciar les obres en 10.000 hectàrees, amb una inversió de 110 M€. Aquest projecte de modernització preveu modernitzar el sistema hidràulic amb la construcció d’una nova xarxa de reg a pressió més eficient.

En la seva intervenció, Pere Aragonès ha destacat “el paper fonamental i estratègic” que té el sector agroalimentari pel futur del país i, en el cas de les Terres de Lleida, ha posat de relleu el seu “potencial absolutament imprescindible”“no només des del punt de vista econòmic i social, també des del punt de vista de l’equilibri territorial”, ha remarcat. Per aquest motiu ha defensat la inversió que el Govern té previst destinar a la modernització del reg dels canals d’Urgell, “una infraestructura històrica que, quan es va construir, va redibuixar el territori de nou i ara s’ha de posar al dia per aprofitar tota la seva potencialitat. Per fer un ús més eficient de l’aigua, per adaptar els cultius al canvi climàtic, per millorar les condicions socioeconòmiques de les explotacions”.

Aragonès ha recordat que la modernització dels canals d’Urgell és un dels projectes que s’inclouen dins el Pla de reactivació econòmica i protecció social que va aprovar el Govern abans de l’estiu. Un “pla pioner” que ha de servir per assegurar el benestar, la igualtat d’oportunitats i la prosperitat de tots els territoris.

“El reg és una estructura de país, igual d’important que la L9 del metro. La seva modernització permet un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic, i millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions. És un element essencial de desenvolupament econòmic i social del territori. El sector primari ha de ser competitiu i sostenible, això és el que l’ha de fer fort. I per això són tant importants les polítiques de modernització del reg”, ha insistit per la seva part Jordà.

La consellera ha posat de relleu la importància de la gestió de l’aigua per a garantir la rendibilitat del sector primari i per a mantenir la població en el territori, en la situació actual de forta competència i necessitat de produir aliments de qualitat i adaptats a les exigències dels consumidors. “El regadiu és, per tant, imprescindible per al desenvolupament de l’agricultura perquè permet augmentar la productivitat i allunyar la incertesa de les males collites per la sequera. I les inversions en regadiu són molt productives per a generar activitat econòmica diversa, desenvolupament, i fixar la població, contribuint així a l’equilibri territorial i social del país”, ha assenyalat Jordà.

Les actuacions en matèria de regadius incloses en l’esmentat Pla de reactivació econòmica i protecció social consisteixen en la modernització dels regs per tal de permetre un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic, millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions. I a banda de la modernització dels Canals d’Urgell, també abasten la de regadius de conques internes, el regadiu de Tremp, del Canal de Pinyana, i la del Canal d’Aragó i Catalunya, amb un pressupost de 692,5 M€ en el període 2021-2025, i 692,5 M€ més entre 2026 i 2032.

Com ja s’ha esmentat, aquests projectes s’inclouen dins del pla de 3.000 milions d’euros per a impulsar la bioeconomia i transformar en els pròxims anys el sector agroalimentari, forestal i marítim, presentat també per Aragonès i Jordà a finals de juliol. Es tracta de 10 projectes transformadors que donen resposta a les demandes de la societat i als reptes identificats en les agendes globals i europees a per poder garantir la qualitat de vida de la ciutadania inclosos en elPla de reactivació econòmica i protecció socialdel Govern. El gruix dels 10 projectes s’executarà abans de l’any 2025, amb un import previst de 2.207 M€. La resta de la inversió fins a arribar als 3.000 M€, és prevista fins a l’any 2032.

Val a dir que a banda dels 10 projectes del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’esmentat Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern inclou dos projectes més del Departament de Territori i Sostenibilitat vinculats també al sector agroalimentari. L’import total dels 12 projectes és de 3.911,10 milions d’euros.