Sergi Balué, nou cap sectorial de la Fruita Dolça de JARC

nov. 3, 2020 | Notícies

La sectorial de la Fruita Dolça de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha escollit a Sergi Balué com al seu nou representant. Fill i nét de fructicultors, dels que va aprendre la professió, dirigeix els seus cultius de préssec, nectarina, poma i pera des de fa dècades, i porta gairebé el mateix temps vinculat a aquesta organització agrària. Foto: JARC

Balué ha estat un dels més estrets col·laboradors de David Borda, anterior representant, i vol continuar impulsant les principals reivindicacions de la sectorial. En relació amb la Política Agrària Comuna (PAC), reclama que els productors de fruita puguin optar a ajudes directes, una qüestió que seria més factible si aquestes mesures de suport s’adrecessin només als agricultors professionals de tots els sectors, eliminant aquells que no viuen de l’agricultura o la ramaderia.

El nou cap sectorial va participar en les accions de protesta per la crisi de preus que arrosseguen els fructicultors, i reitera que la solució no és incloure el preu als contractes, com estableix ara la Llei de la Cadena Alimentària , sinó tal com ha proposat JARC en solitari en tantes ocasions, aplicar la mesura de la “no collita”. Aquesta és l’eina més eficaç de les quals disposa el sector per equilibrar el mercat, en moments de crisi i consisteix a retirar fruita per fer que els preus pugin.

Per altra banda l’entitat continuarà treballant perquè no s’imposi la ‘taxa’ d’Afrucat, com es coneix popularment a les extensions de norma que proposa l’entitat amb l’objectiu de promocionar el consum de fruita. JARC es mostra contrària al fet que només els productors catalans de poma, pera, préssec i nectarina hagin de pagar 50 euros per hectàrea per posar en marxa mesures de promoció, quan el sector té la possibilitat de crear una Interprofessional estatal on participin en el finançament d’aquestes actuacions tots els agents que intervenen en la producció i comercialització de la fruita.