Es referma el compromís per a que Catalunya sigui un espai lliure de PPA

nov. 3, 2020 | Notícies

“És imprescindible que el sector productor i l’Administració continuïn cooperant per mantenir Catalunya com a territori lliure de Pesta Porcina Africana (PPA) a Europa”. Així ho ha manifestat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el decurs de la reunió amb representants del sector del porcí que ha tingut lloc per videoconferència, i en què ha informat sobre la nova situació de la PPA a la UE amb la declaració del primer cas en un porc senglar a Alemanya i les actuacions que la Generalitat i sector fan conjuntament, des de l’any 2018, per lluitar contra la malaltia. Foto de un moment de la reunió telemàtica: DARP

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha obert la reunió, ha remarcat la importància del sector porcí i d’extremar més les mesures de seguretat per continuar sent un espai lliure de PPA.

La consellera Jordà s’ha referit a la situació de pandèmia que es viu actualment, i ha dit que “el Govern està fent tot el possible per reduir el nombre de contagis, però la lluita contra l’emergència de la Covid-19 ha de ser compatible amb aplicar la màxima prevenció per protegir el sector del porcí, un dels més importants del nostre teixit econòmic”. I ha afegit que “cada euro invertit en prevenció de la PPA seran milions que després estalviarem en cas d’una eventual entrada de la malaltia”.

No abaixar la guàrdia

A Catalunya, hi ha 7,7 milions de porcs. El porcí representa el 35% de la producció agrària catalana i la seva exportació equival a més del 70% de les exportacions de carn. “L’entrada de la PPA tindria un efecte nefast per a la nostra economia. Cal que no abaixem la guàrdia”, ha demanat la consellera Jordà.

En aquest sentit, a la reunió s’ha recordat que, des de l’any 2018, Catalunya compta amb una Comissió Interdepartamental per a la Prevenció i Lluita contra la Malaltia de la Pesta Porcina Africana per coordinar els diferents departaments de la Generalitat a fi de prevenir l’entrada de la Pesta Porcina Africana a Catalunya i un Pla de contingència que estableix els criteris i marca les pautes per a la intervenció operativa de les unitats implicades en la lluita contra la Pesta Porcina Africana. En el cas que la malaltia es detectés a Catalunya, el Pla determina què ha de fer cadascun dels departaments implicats, liderats pel Departament d’Agricultura.

D’altra banda, la reunió ha servit per insistir en la responsabilitat dels ramaders per garantir els més alts nivells de bioseguretat en les instal·lacions de les granges i en els procediments de treball i de transport. Es tracta, en definitiva, d’establir totes aquelles mesures adreçades a evitar l’entrada de la malaltia a les explotacions, com ara tancats perimetrals, o privar l’entrada a tot tipus de vehicles i a persones alienes a l’explotació.

En aquest sentit, tant el Departament com el sector estan fent un gran esforç per minimitzar al màxim el risc d’entrada de la PPA des de la UE amb un seguiment de les partides de porcí. Per això, s’han incrementat els controls de vigilància serològica a totes aquelles explotacions i escorxadors que treballin amb animals d’altres països de la UE, amb la presa de milers de mostres de sang per al control d’anticossos i mostres PCR de bestiar porcí, així com l’anàlisi de porcs senglars trobats morts en el medi. Tots els resultats han estat favorables.

A la reunió, també s’ha incidit en la importància de la desinfecció dels vehicles que es fan servir per al transport d’animals, perquè podrien transmetre la malaltia. En aquest àmbit, el sector ha acceptat el compromís d’habilitar més aparells de desinfecció dels camions de bestiar, així com ser molt curosos en els mètodes de desinfecció de la roba o el calçat dels treballadors de les granges, que també podrien ser elements transmissors.

Finalment, tenint en compte que una altra forma d’infecció és la que ve donada pel contacte dels senglars amb els porcs domèstics, a banda de l’obligació de tenir el tancat perimetral, a la reunió s’ha explicat que es mantenen les actuacions excepcionals de caça per danys durat la setmana i el cap de setmana, sense restriccions de mobilitat dins de Catalunya, ja que formen part de l’estratègia de lluita i prevenció de la PPA.