Convocada la 4a edició del Premi Internacional de la Poma Golden

nov. 13, 2020 | Notícies

Amb la finalitat de reconèixer i estimular la labor realitzada pels productors i centrals hortofructícoles per proporcionar al consumidor fruita d’alta qualitat sensorial, l’organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha convocatla 4ª edició del Premi Internacional a la Millor Poma de la varietat Golden.

El període d’inscripció dels concursants és entre el 9 i el 27 de novembre de 2020 i s’efectuarà al següent correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., especificant el nom del participant o entitat i nombre de mostres que es presentin al concurs, així com el telèfon de contacte, tal com s’indica a les bases del premi.

Des de que es va celebrar la primera edició, l’any 2017, el guardó vol donar a conèixer els paràmetres que defineixen una bona poma Golden, quant a dolçor, acidesa, fermesa o suculència, per exemple, que vol que tingui la fruita aquesta varietat, perquè es pugui comercialitzar a un preu remuneratiu per al productor, certificant la qualitat als consumidors.

Sergi Balué, cap sectorial de la fruita dolça de JARC, ha animat als productors de poma Golden a presentar-se, tot assenyalant que “la participació és gratuïta, és fàcil enviar les mostres i només per participar, ja obtens assessorament per part dels experts de l’IRTA sobre com millorar la qualitat de la teva fruita”. La poma guanyadora rep a més amb un assessorament de màrqueting i comunicació per promoure la comercialització de la seva fruita, valorat en uns 1.000 €.

Jurat d'experts i veredicte abans de finalitzar l'any

Al premi intervenen, per un costat un grup d’experts de reconeixement i prestigi de l’IRTA i del sector fructícola qui serà qui definirà els aspectes o atributs a avaluar i de quina manera s’han de valorar d’acord amb la seva experiència i als criteris actuals que demanen els mercats, i un panell entrenat per l’IRTA en la descripció sensorial de poma. Aquest panell estarà constituït per 8 panelistes, els quals realitzaran unes sessions prèvies d’entrenament específic per adequar-se als requeriments fixats pel grup d’experts.

En una primera fase, el panell entrenat descriurà, amb una escala de l’1 al 9, l’aspecte, l’olor, la dolçor, l’acidesa, el sabor característic a poma Golden i la textura de totes les mostres rebudes. Els diferents atributs seran definits i ponderats d’acord amb els criteris establerts prèviament pel grup d’experts de l’IRTA i del sector fructícola. A partir de les dades obtingudes en aquesta primera fase, l’IRTA propor­cionarà un llistat amb les 5 millors mostres.

Posteriorment, aquestes 5 millors mostres seran recodificades i avaluades novament pel panell en­trenat de l’IRTA. Aquesta segona recodificació, evitarà possibles records i relacions amb els codis inicia’ls i permetrà als panelistes realitzar una segona descripció de les mostres. Els resultats obtinguts d’aquesta segona fase ens permetran establir l’ordre de les 5 millors mostres, sent aquella que major puntuació hagi obtingut la guanyadora del premi. El veredicte del jurat es donarà a conèixer abans del 31 de desembre.