Cent productes d’alimentació europeus quedaran protegits d’imitacions xineses

nov. 12, 2020 | Notícies

El Parlament Europeu (PE) ha donat suport a l’acord comercial aconseguit amb la Xina per protegir, de possibles còpies, cent productes d’alimentació, entre els quals dotze especialitats espanyoles amb indicacions geogràfiques com el formatge manxec, el cava, el brandi de Jerez i diverses denominacions de vins i olis. La UE i la Xina buscaran ara un acord bilateral d’inversions.

Amb 645 vots a favor, 22 en contra i 18 abstencions, la Cambra va donar el seu vistiplau a l’acordsignatal setembre per garantir que 100 especialitats europees que gaudeixen de protecció geogràficasiguin protegides legalment davant de la imitació i la usurpació de la denominació. Entre aquestesindicacions geogràfiquesfiguren el formatge manxec, el cava, el vi de les denominacions Rioja, Catalunya, La Manxa, Valdepeñas, Jerez, Navarra i València, el brandi de Jerez i els olis d’oliva de Sierra Mágina (Jaén) i Priego de Còrdova. Acanvi, un centenar de productes xinesoses beneficiaran de la mateixa protecció a la UE.

Els eurodiputats van estar d’acord en estendre l’acord a 175 productes europeus i xinesos més en els pròxims quatre anys. En una resolució aprovada per 633 vots, amb 13 en contra i 39 abstencions, el Parlament ha celebrat l’acord, el qual considera un “important exercici de confiança” de cara a les negociacions en curs entre la UE i la Xina per tal d’arribar a unacord bilateral d’inversions.

Al mateix temps, els eurodiputats han expressat la seva inquietud davant de les pràctiques que distorsionen el mercat dutes a terme per empreses públiques xineses, transferències de tecnologies obligatòries i altres pràctiques comercials deslleials. També estan molt preocupats per les denúncies d’explotació i detenció de persones de la minoria Uigur en fàbriques de la Xina.

Després del vistiplau del PE, tan sols falta l’adopció formal del text per part del Consell perquè l’acord pugui entrar en vigor a principis de 2021.

Cal assenyalar que l’any 2019, la Xina va ser el tercer destí de les exportacions de productes europeus amb indicacions geogràfiques, incloent vins, begudes alcohòliques i productes agroalimentaris. No obstant això, el 80% de les confiscacions de productes falsificats europeus en 2018 i 2019 provenien de la Xina, causant unes pèrdues de 60.000 milions a les empreses europees, segons la resolució.

Espanya va ser l’any 2018 el tercer Estat membre en exportacions d’aquest producte (10% del total, per valor de 1.200 milions d’euros), només per darrere de França i Itàlia. Segons dades de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi de 2019, Aixi mateixés el quart proveïdor de vins al gegant asiàtic, amb un volum total de 65,1 milions de litres, per darrere de Xile, Austràlia i França.