Tot a punt per a que el 25 i 26 de març es facin les eleccions agràries

març 23, 2021 | Notícies

Tot ja està a punt per a quèla consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, premi a les 9 del matí del dijous 25 de març el botó de l’obertura de l’urna electrònica i de l’inici de les eleccions agràries 2021, procès que continuarà ininterrompudament fins a les 24 hores per mitjans electrònics de manera remota. Són els primers comicis al camp amb el vot 100% electrónic. Foto: DARP

Així mateix, el Departament ha habilitat 209 punts d’assistència al vot electrònic, distribuïts arreu del país, que estaran oberts el 25 de les 9 a les 18 hores. El 26 de març, només es podrà votar per mitjans electrònics presencialment en 69 punts d’assistència, de 9 a 18 hores.

Aquestes eleccions serveixen per determinar la representativitat de les diferents organitzacions professionals agràries als òrgans col·legiats de l’Administració, com ara la Taula Agrària, les Taules Sectorials (de la Fruita, de la Flor i Planta Ornamental, de l’Oli, etc.), el Consell Català de l’Alimentació, el Consell de Caça de Catalunya, les Juntes Consultives de les Reserves Nacionals de Caça, etc. (més de 30 òrgans col·legiats del DARP, i, també, òrgans col·legiats d’altres departaments, com ara el CTESC – Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya o l’ACA – Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua).

La representativitat s’establirà a partir del percentatge de vots obtinguts per cada candidatura. El percentatge necessari per adquirir la condició d’organització professional representativa és del 15% dels vots vàlids emesos en les eleccions. La llei marca en cinc anys el termini entre convocatòries.

Candidatures

A la sessió de la Junta Electoral celebrada el dia 9 de febrer de 2021, es va adoptar per unanimitat l’acord de proclamar les candidatures següents:

  • Unió de Pagesos de Catalunya (UP)
  • Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)
  • Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores (ASAJA)
  • Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA)

Cens

El cens definitiu, publicat el 22.2.2021, és de 20.609 persones electores en total, 18.022 persones físiques i 2.587 persones jurídiques.En el cens, figuren persones electoresa 895 municipisdels 947 de Catalunya (el 94,5%).

El municipi amb més persones electores és Lleida, amb 517, seguit d’Alcarràs, amb 428, tots dos al Segrià. El tercer municipi amb un cens més alt és Batea, a la Terra Alta, amb 243 persones electores. Hi ha 22 municipis amb més de 100 persones electores.Hi ha 47 municipis amb 1 sola persona electora, 44 municipis amb 2 persones electores, i 52 municipis sense cap persona electora (el 5,5%).

Dades de les eleccions agràries 2016

Els comicis es van celebrar el 28 de febrer de 2016, es van constituir 565 meses electorals en 555 municipis, i l’horari de votació va ser d’11 h a 18 h.

En les eleccions agràries de 2016, la participació va ser del 53,9% sobre un cens de 26.001 persones electores. S’hi van presentar tres candidatures; UP va obtenir el 56,8% dels vots, JARC el 27,5% i ASAJA el 12,8%. Hi va haver el 2,9% de vots en blanc.