‘Les 9 paradoxes de la granja a la taula’, en un video a 7 països

març 25, 2021 | Notícies

El sector ramader europeu ha presentat en video ‘Les 9 paradoxes del camp a la taula’, una crida a participar activament en l’actual desafiament de sostenibilitat per desenvolupar i implementar una estratègia eficaç i adequada del ‘Camp a la taula’ per a Europa.

Nascuda d’una iniciativa de Carni sostenibili i European Livestock Voice, la sèrie de vídeos s’ha llançat simultàniament a 7 països i idiomes europeus: Bèlgica, Itàlia, França, Espanya, Alemanya, Portugal i Polònia.

Els vídeos destaquen el fet que, malgrat les bones intencions, l’estratègia de la ‘Granja a la taula’ no pren en consideració la situació actual i els reptes del sector ramader. Reflecteixen la voluntat de tota la cadena de participar en el gran procés de transició verd, ara en curs.

Les paradoxes identificades reflecteixen conceptes erronis i prejudicis que envolten a el sector ramader en termes de medi ambient, salut i economia. Així mateix, revelen inexactituds en la comprensió de:

  • El valor nutricional de la carn.
  • La coherència de l’ús de la terra per a les activitats ramaderes.
  • La sostenibilitat mediambiental de la cadena ramadera europea.
  • L’impacte econòmic del sector.
  • La protecció del benestar animal.
  • L’ús de fertilitzants naturals versus químics.
  • La seguretat laboral i ocupació en zones rurals.
  • El patrimoni gastronòmic i cultural dels productes d’origen animal.
  • La seguretat i disponibilitat dels nostres productes alimentaris

L’estratègia de la ‘Granja a la taula’, al cor del Pacte Verd Europeu, pot ser una oportunitat per millorar els resultats obtinguts pel sistema agrícola i ramader europeu: el desafiament resideix en la investigació, la innovació i la tecnologia. També, és crucial garantir la producció per respondre a la creixent demanda d’aliments utilitzant menys recursos , ha assenyalat Giuseppe Pulina, president de Carni sostenibili , que ha dit al respecte que “els que treballen en la cadena de subministrament de zootècnia tenen el deure d’ajudar els prenedors de decisions a no malgastar la gran oportunitat d’orientar el sistema agroalimentari durant més dels 10 propers anys” .

“La ramaderia ha estat – i encara és – culpada de molts mals. Potser no som perfectes, però és just destacar les nombroses mesures que ja s’han pres i els importants avenços realitzats per tots en el nostre sector. I encara és un treball en progrés. Els vídeos que hem llançat reflecteixen la realitat de la ramaderia i tenen com a objectiu desacreditar conceptes erronis comuns, molts dels quals, lamentablement van presidir la planificació de l’estratègia de la ‘Granja a la taula’. És fonamental fer sentir la nostra veu, perquè volem ser part del procés actual que determinarà el futur, i perquè volem estar disponibles per compartir el nostre coneixement i experiència amb els responsables polítics, durant les discussions en curs sobre F2F”, ha manifestat Birthe Steenberg, secretària general de AVEC (sector de la carn d’aus de corral), parlant en nom d’European Livestock Voice.

Si hi ha algú interessat en aquest tema, es pot unir el 5 de maig a un debat de seguiment amb oradors experts de tots els costats de l’espectre Més per venir de @LivestockVoice a Twitter.

Accés al video en diferents idiomes:https://www.dropbox.com/sh/dmp0k7vby4etmxc/AAB8QmPzfw5xCeJfdylBHVoda/Video?dl=0