Teresa Jordà ja treballa al capdavant d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

maig 26, 2021 | Notícies

La gironina Teresa Jordà segueix al capdavant de la consellería d’Agricultura, que ha canviat de nom i que,en aquesta legislatura amb Pere Aragonès com a president de la Generalitat de Catalunya, ha passat a anomenar-se d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Foto del nou Govern (Generalitat)

Jordà, que en la seva trajectòria política ha estat alcaldessa de la seva poblacíó, Ripoll, i diputada al Congrès a Madrid, va ser nomenada consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació el juny del 2018. Ara ha repetit en el càrrec en una nova etapa i amb un canvi de nom. De la conselleria que no ha agradat a gran part del sector.

Així, JARC ha transmès al Govern el seu descontentament pel canvi de nom i competències de la nova conselleria que no inclou les paraules ‘agricultura ni ramaderia’, si bé aquestes dues activitats són la base de l’alimentació. L’organització agrària considera que la conselleria hauria d’haver donat informació sobre el pressupost i les polítiques que hi abastirà.

Més enllà del canvi de nomenclatura, JARC creu que l’activitat agrària juga un paper fonamental en la dinamització de les zones rurals, enfortint el teixit econòmic, creant llocs de treball i evitant el despoblament, i vol que Jordà deixi clar, si això es veurà reflectit en els pressupostos i les polítiques del nou departament.

“Acció Climàtica” és, segons l’organització, un concepte molt ampli, en el qual es veuen implicades moltes activitats, i per tant hauria d’incloure polítiques transversals, no només centrades en els territoris rurals i l’activitat agrària, que de fet, son les que percentualment tenen menor impacte en la contaminació. Segons les dades publicades pel Departament de Territori i Sostenibilitat (2018), la indústria és responsable de l’emissió del 31% del GEH, el transport del 29%, l’energia del 14% i les activitats agrícoles i ramaderes del 12%.

Per tant, l’entitat sol·licita a la consellera que especifiqui quants sectors es nodriran d’aquest pressupost. L’organització considera clau que Teresa Jordà defineixi clarament quin serà el pes que el sector agrari tindrà en la nova Conselleria. Segons, JARC, aquesta importància hauria de quedar clara en el nom de la conselleria, que hauria d’incloure el mot Agricultura, com succeeix en altres Comunitats Autònomes. I suggereix que si el nom fa la cosa, s’hauria d’anomenar ‘Agricultura, Alimentació, Acció Climàtica, i Agenda Rural’.