Es posa en marxa el Pla darrencada de fruita d’os 2019-2020

febr. 25, 2019 | Notícies

La consellera d’Agricultura de Catalunya, Teresa Jordà, ha presentat el Pla d’arrencades de fruita d’os, que, prèviament, havia estat presentat al sector en el marc d’una reunió extraordinària de la Taula Sectorial Agrària de la Fruita Dolça.

Aquest Pla d’arrencades de fruita d’os 2019-2020 té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina, fet que ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions.

La previsió és que permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita d’os, volum que és el que es va deixar d’exportar arran del veto rus. Es tracta d’una mesura estructural i menys costosa que si s’hagués de recórrer a una retirada extraordinària, que tindria un cost anual d’entre 35 i 55 milions d’euros.

A principis d’any, el Departament d’Agricultura de Catalunya havia preguntat als fructicultors si s’acollirien a un pla d’arrencada, i arran d’aquella consulta, havia rebut 800 peticions de fructicultors, corresponents a prop de 1.700 hectàrees. Amb aquesta superfície s’ha assolit el compromís d’una xifra propera al 80% de la superfície total a arrencar per al primer dels dos anys en què el pla d’arrencada hauria d’estar operatiu.

L’enquesta derivava d’un requeriment del Ministeri d’Agricultura perquè en un principi aquest havia de cofinançar l’ajuda, i reclamava la certesa que la mesura seria efectiva. Finalment, el ministeri s’ha negat i tot el pla es finançarà amb fons del Govern de la Generalitat, com ha remarcat Teresa Jordà. Així, la conselleria publicarà en breu la convocatòria d’aquests ajuts en règim de minimis.

En aquesta convocatòria podran participar els productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina que hagin fet arrencades de parcel·les plantades d’aquestes espècies des l’1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatòria o tinguin previst fer-les fins al 31 de març de 2020. La dotació màxima d’aquesta convocatòria d’ajuts és de 10 milions d’euros per al període 2019-2020.

Val a dir també, que el peticionari s’ha de comprometre a no plantar en la seva explotació arbres de les espècies incloses en el Pla, almenys en els quatre anys següents a l’arrencada amb ajuda.

J.D.M.