Sant Miquel-Eurofruit rep 130.000 visitants

set. 30, 2019 | Fires

La 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 34a edició del saló Eurofruit, celebrades del 26 al 29 de setembre, han tancat les seves portes amb la previsió d’assolir xifres semblants a les de l’any passat, uns 130.000 visitants (Fotos: Agroprés).

El director general de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha explicat que la prèvia de la fira ja era positiva, amb molt bona resposta per part del sector, amb un 100% d’ocupació, 317 expositors i 54.000 m2 de superfície d’exposició. “Tot i les complicacions que travessa el sector, aquest valora molt positivament el desenvolupament de la fira, els contactes realitzats i les oportunitats de negoci que es presenten”, ha assenyalat Oró, que considera que les 65 edicions de la Fira i la fidelitat dels expositors “són un bon simptoma que les operacions comercials són positives”.

Oró ha recordat els tres eixos fonamentals d’aquesta edició, que han estat el d’internacionalització, amb dues missions comercials internacionals: la de Bielorússia, , i també la missió organitzada amb ACCIÓ i FEMAC, en que una vintena d’empreses dels cinc continents s’han donat cita a Lleida i han tingut reunions amb una trentena d’empreses del sector per establir relacions comercials i obrir mercat.

Un altre eix clau en aquesta edició de Sant Miquel-Eurofruit ha estat el de la innovació. “La Fira ha estat el marc en el que s’ha pogut retransmetre en streaming la primera prova pilot en 5G en un camp d’Albatàrrec, a nivell de tot l’Estat, i hem tingut jornades tècniques de referència en l’àmbit de la innovació”, ha explicat Oró, qui considera que el sector s’ha d’adaptar ràpidament a les noves tecnologies. Per afegir que “el 5G obre un camp de transformació i d’adaptació que portarà millores en la sostenibilitat dels cultius, en la qualitat, en l’estalvi de recursos i l’energètic, que ha de repercutir directament en la millora del producte”.

El tercer eix que ha comentat el director general de Fira de Lleida és el de la transferència tecnològica i de coneixement, que queda reflectida en els Premis d’Innovació Tecnològica i del Llibre i de l’Article Agrari, que s’han lliurat el decurs de la cloenda de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit. Tal com havíem anunciat en anteriors informacions, el guanyador el Premi d’Innovació Tecnològica ha estat un sistema integral per monitoritzar el camp remotament, que facilita la gestió i l’anàlisi dels cultius de forma àgil i senzilla, presentat per l’empresa Vunkers IT Experts. ‘Agricultura para los que no saben agricultura’, de José Ignacio Cubero, ha estat l’obra guanyadoradel48è Premi del Llibre Agrari, mentre que‘Calidad del fruto en variedades de melocotonero y nectarina del Banco de Germoplasma de la Estación Experimental de Aula Dei’, dels autors CarolinaFont, Gemma Reig, Pierre Mignard, Jesús Val i María Ángeles Moreno, i publicat a la revista de Fruticultura ha guanyatel 4t Premi de l’Article Tècnic Agrari.

Impulsar un ‘exploratori’ o plataforma estratègica

Durant la cloenda el vicepresident de la Diputació de Lleida, Ferran Accensi, ha proposat la creació d’un ‘exploratori’ del sector agrari o plataforma estratègica per a la recerca i la innovació, que ajudi a la continuïtat de les petites i mitjanes empreses agràries. “Paeria, Diputació, Departament d’Agricultura, UdL i tots el agents necessaris hem d’unir esforços per estudiar estratègies, idear campanyes, formar professionals, innovar sistemes que aportin canvis al nostre sector”, ha dit Accensi.

També l’alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, Miquel Pueyo ha coincidit en la necessitat de treballar coordinats per preservar el sector agrari i de reforçar al màxim la cooperació entre els agents territorials (Universitat, Diputació, Cambra de Comerç, organitzacions empresarials i sindicals). Entre d’altes temes, Pueyo ha recordat que a Catalunya hi ha 45.000 hectàrees de conreus abandonats i ha dit que sense preus justos l’abandonament és una amenaça important.

Per últim, la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes, durant la cloenda ha manifestat que en l’actualitat, els quatre reptes fonamentals que es planteja la societat són garantir a la població la qualitat i quantitat de l’alimentació, de manera sostenible; la globalització; el canvi climàtic i el relleu generacional. “Si no hi ha empreses agràries viables és difícil que els joves optin per la continuïtat de les explotacions i cal posar-hi solució”, ha conclòs Guillaumes.